Cabinet Stomatologic
Dr. Irina Alexandru

Dr. Irina Alexandru

telefon: 0754 523 624

email: inodent.ro@gmail.com

adresa: Bdul Octavian Goga Nr 21, Bucuresti

Garantia implanturilor dentare


Ce garantie se ofera pentru implanturi dentare? Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari care vin din partea pacientilor. Raspunsul este mult mai nuantat decat in cazul bunurilor de larg consum pe care le achizitionati si e bine sa intelegeti exact natura garantiilor medicale.

Foarte multa lume se asteapta ca in cazul implanturilor dentare sa primeasca un raspuns clar, exact ca in cazul electrocasnicelor sau al masinilor. Din pacate, raspunsul nu este la fel de simplu in cazul tratementelor medicale. Iar acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca este interzis prin lege garantarea actului medical.

Codul deontolgic emis de Colegiul Medicilor Dentisti si publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 18 iunie 2010 spune urmatoarele:

Articolul 18. Garantarea directă sau indirectă a unui act medical este interzisă.

Acest articol de lege surprinde in primul rand complexitatea din jurul actului medical. Rezultatul unui act medical este imposibil de garantat deoarece corpul uman are particularitati proprii care influenteaza succesul unei interventii. Din pacate, organismul uman nu are certificat de garantie. O prescriptie pentru ochelari care e valabila la un moment dat, e posibil sa se schimbe dupa 2 ani, la fel si o reabilitare dentara depinde foarte mult de evolutia locala a cavitatii bucale cat si de cea a organismului intreg. Durata de viata a unui implant dentar depinde de varsta, depinde de igiena, depinde de factori comportamentali precum fumatul, depinde de situatia celorlalti dinti din gura.

Si atunci despre ce garantie este vorba in cazul implanturilor dentare? Nu se ofera nici o asigurare pacientului? Cum ziceam, nu se poate oferi nici o garantie standard DAR exista multe moduri prin care se pot creste sansele de reusita in cazul implanturilor dentare.

In primul rand, cea mai buna garantie este ingrijirea corespunzatoare, si monitorizarea inteligenta. Atunci cand va angajati la tratarea si refacerea dintilor trebuie sa va si angajati sa ii protejati mai mult decat pe cei pe care i-ati pierdut. Este esentiala o igiena corespunzatoare dar si sa veniti periodic la dentist pentru a evita ca situatiile neplacute sa se mai repete.

In al doilea rand asigurati-va ca medicul cu care lucrati este onest si are experienta necesara, si ca implanturile dentare pe care le foloseste sunt de calitate. Implanturile dentare, suruburile din titan care se pun in os, sunt niste produse comerciale care beneficiza de garantie din parte producatorului. Aceste au de obicei garantii de lunga durata din partea producatorilor, cel putin 10 - 15 ani, si sunt garantate contra eroziunii, defectelor de fabricatie sau ruperii. E important sa va asigurati ca implanturile cu care lucreaza doctorul dvs sunt originale; in acest sens puteti cere numarul si seria implanturilor. Din pacate, exista inca dentisti care pun implanturi cumparate fara garantie, sau mai rau dentisti care spun ca folosesc un tip de implant dar pana la urma va pun altul.

In al treilea rand fiecare dentist/clinica poate avea protocoale speciale care sa se aplice in caz de esec al tratamentului cu implanturi dentare. De exemplu, in clinica noastra protocolul este sa repunem fara nici un cost, o data, implantul dentar in caz ca nu se osteointegreaza (in caz ca pica in primele 6 luni). Acest lucru se face doar daca situatia permite, fiindca se poate intampla, in cazuri foarte rare, ca o reimplantare sa nu mai fie posibila. Trebuie sa intelegeti ca orice interventie medicala se poate face doar daca este recomandata de medic.

Garantia pe viata?

Ce este garantia pe viata? Conceptul de “garantie pe viata” este un concept folosit oarecum abuziv in cazul implanturilor dentare. In primul rand fiindca, asa cum explicat mai sus, garantia se ofera doar pentru implantul in sine si numai in cazul defectelor de fabricatie. In al doilea rand, "pe viata" inseamna de cele mai multe ori pe durata de viata a implantului, nu durata de viata a pacientului. Noi nu incurajam acest slogan fiindca ni se pare usor inselator, iar pacientii ajung sa aiba asteptari nerealiste.

Pentru a maximiza durata de viata a unui implant dentar, unele clinici mai mari ofera planuri de asigurare, platite lunar, si care implica si controale si igienizari periodice. Deocamdata, in cabinetul nostru, nu am facut un astfel de plan de asigurare. Dar daca doriti asa ceva, spuneti-ne, si vom incerca sa implementam ceva similar. Oricum, ramane regula de baza: Veniti la control periodic si igienizare macar o data pe an!

Mesaje și întrebări


Sună acum